NIEUW! Budgetvaardig Kenniscafé, inclusief intervisie (online)

Vanaf september 2022 starten we bij Budgetvaardig met tweemaandelijkse online kenniscafe’s. In een kenniscafé wordt een onderwerp uitgelicht dat relevant is voor jouw vrijwilligerswerk. Heb je bijvoorbeeld altijd al meer willen weten over de Voedselbank, het Huishoudboekje, Stadsgeldbeheer of laaggeletterdheid? Deze en nog veel meer onderwerpen komen voorbij in de aankomende kenniscafe’s!

Wat kun je verwachten?
De kenniscafe’s duren 45 minuten en worden twee maandelijks online gegeven. Elk kenniscafé staat er een ander onderwerp centraal. Afhankelijk van het onderwerp zal er een gastspreker aanwezig zijn of wordt het kennis café gegeven door een coördinator/consulent van Humanitas, de Tussenvoorziening Schuldhulpmaatje, Al Amal of U Centraal.

Intervisie
Na elk kennis café kan je optioneel aansluiten bij intervisie. Vind je het leuk om van andere vrijwilligers te horen hoe zij het doen of wil je graag meerdere visies op jouw casus of een specifiek onderdeel daarvan of loop je ergens tegenaan wat je zou willen delen?
Onder andere met deze thema’s ga je aan de slag tijdens intervisie. Samen vanuit een open en nieuwsgierige houding elkaar stimuleren en motiveren. De intervisie duurt 45 minuten. Bij een intervisie inbreng kun je bijvoorbeeld denken aan onderstaande voorbeelden.

  • Hoe komt het dat ik bij cliënt X zo snel mijn geduld verlies?
  • Als mijn cliënt wat negatief is over hoe het gaat, schiet ik automatisch in de verdediging omdat ik het als kritiek oppak. Hoe kan ik beter met kritiek (leren) omgaan?
  • Hoe krijg ik mijn ideeën gerealiseerd bij een cliënt die minder capaciteiten heeft dan ik?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik energie blijf halen uit het vrijwilligerswerk, ook al maken we even wat minder concrete stappen?
  • Ik heb het idee dat mijn cliënt tegenstrijdige en tegelijkertijd hooggespannen verwachtingen zijn met betrekking tot wat ik voor hem/haar kan betekenen. Hoe kan ik deze verwachtingen 'managen'?
  • Hoe kan ik in een bepaalde situatie beter voor mezelf opkomen?

Voor wie?
Alle financieel vrijwilligers van Humanitas, de Tussenvoorziening, Schuldhulpmaatje, U Centraal en Al Amal

Data:
Dinsdag 11 oktober van 19.00-20.45 uur. De bijeenkomst is VOL, aanmelden is niet meer mogelijk.