Inhoud van de cursus

In een groep deelnemers afkomstig van verschillende vrijwilligersorganisaties in Utrecht leer je meer over het ondersteunen en werken aan een oplossing voor financiële problemen van je cliënt.

Iedere vrijwilligersorganisatie heeft zijn eigen startbijeenkomst waar je kennismaakt met andere (nieuwe) vrijwilligers en o.a. informatie krijgt over de vrijwilligersorganisatie. Jouw contactpersoon zal je hier meer over vertellen. Via e-mail ontvang je een link om de e-learning te gaan volgen. Je  sluit af met een online terugkomdag; er is dan ruimte voor vragen en verdieping van de thema’s. De terugkombijeenkomst duurt 2,5 uur.

De onderwerpen die aan bod komen in de basiscursus voor vrijwilligers:

Stress sensitief werken: wat doen schaarste en geldstress met je, wat voor een impact heeft het op het dagelijks leven en wat is het belang van stress sensitief communiceren?

Jouw rol als vrijwilliger: je verkent de grenzen van het vrijwilligerswerk. Hoe zorg je voor een positieve interactie? Je weet hoe je hulpvragers die anderstalig zijn kunt ondersteunen.

Inkomsten & uitgaven: welke verschillende inkomsten, voorzieningen en regelingen zijn er, waar heeft iemand recht op, wat zijn ondergrenzen en wat doe je dan, wat zijn redelijke vaste lasten en hoe budgetteer je?

Schuldentrajecten en samenwerking: hoe ziet een incassoproces eruit, hoe werkt beslag, welke type schulden zijn er, hoe werkt de schuldhulpverlening in Utrecht, wat is mijn rol als vrijwilliger in het schuldenproces, wie schakel ik wanneer in en hoe werken we samen?

Kosten:
Deze cursus is voor jou als vrijwilliger kosteloos, jouw organisatie draagt de kosten.